Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2010.04.01

Az állatkínzás fogalma

Mi az állatkínzás?

Mi minősül állatkínzásnak és mi minősül az állatvédelmi törvény megszegésének?

Az állatvédelmi törvény értelmében állatkínzás "az állat szükségtelen, fájdalmat okozó bántalmazása, vagy olyan hatást eredményező beavatkozás, bánásmód, valamint szükségleteinek olyan mértékű korlátozása, amely tartós félelmet vagy egészségkárosodást okozhat, továbbá az öröklődő betegségben szenvedő - nem kísérleti célra szánt - állategyed tenyésztése, szaporítása". A Büntető Törvénykönyv értelmében aki a) gerinces állatot indokolatlanul oly módon bántalmaz, vagy gerinces állattal szemben olyan bánásmódot alkalmaz, amely alkalmas arra, hogy annak maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza, b) állattartóként, háziasított emlősállatot vagy az ember környezetében tartott veszélyes állatot elűzi, elhagyja vagy kiteszi, vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.

I. ÁLLATKÍNZÁS JOGSZABÁLYI DEFINÍCIÓJA

Állatkínzás - az állat szükségtelen, fájdalmat okozó bántalmazása, vagy - olyan hatást eredményező beavatkozás, - bánásmód, valamint - szükségleteinek olyan mértékű korlátozása, amely tartós félelmet vagy egészségkárosodást okozhat, továbbá - az öröklődő betegségben szenvedő - nem kísérleti célra szánt - állategyed tenyésztése, szaporítása; Az ember környezetében tartott állat, valamint a veszélyes állat tulajdonjogával, tartásával felhagyni nem szabad. Az állat elűzése, elhagyása vagy kitétele tilos. Az állatnak tilos indokolatlan vagy elkerülhető fájdalmat, szenvedést vagy sérülést okozni, így különösen az állatot nem szabad: a) kínozni, b) emberre vagy állatra uszítani (kivéve pl. rendőrkutya), illetőleg állatviadalra idomítani, c) kényszertakarmányozásra fogni, kivéve az egészségügyi megfontolásból való kényszerű táplálás esetét, d) a kíméletét nem biztosító módon mozgatni és szállítani, elhelyezni e) a teljesítőképességét felismerhetően meghaladó teljesítményre kényszeríteni, f) természetellenes és önpusztító tevékenységre szoktatni. Jogszabályi kivételek: az érett libatoll házilagos vagy az engedélyezett technológia szerint végzett tépésére, illetve a házilagos vagy az engedélyezett technológia szerinti liba- és kacsatömés, engedélyezett módon történő vadászat és halászat. Ne menjen el mellette Ha Ön azt észleli környezetében, hogy valaki - állatkínzást követ el (gerinces állatot indokolatlanul oly módon bántalmaz, vagy gerinces állattal szemben olyan bánásmódot alkalmaz, amely alkalmas arra, hogy annak maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza) - állattartóként, háziasított emlősállatot vagy az ember környezetében tartott veszélyes állatot elűzi, elhagyja vagy kiteszi, - a vadászatról szóló törvény által tiltott vadászati eszközzel vagy tiltott vadászati módon vadászik, illetőleg a halászatról szóló törvény által tiltott halfogási eszközzel vagy módon halászik vagy horgászik - veszélyes ebet tenyészt, az ország területére behoz, onnan kivisz, versenyeztet, vagy engedély nélkül tart, - veszélyes ebet jogszabály megszegésével elidegenít, vagy megszerez, - a veszélyes eb ivartalanítására vonatkozó jogszabályban előírt kötelezettségét megszegi, - a veszélyes eb tartására vonatkozó jogszabályban előírt biztonsági előírást megszegi, - veszélyes ebet őrző-védő feladat végzésére tart, kiképez, illetve veszélyes ebbel ilyen feladatot végeztet, - gerinces állat részvételével állatviadalt szervez, tart, ilyen állatviadalra fogadást szervez vagy fogadást köt, - állatviadal céljára gerinces állatot tart, tenyészt, kiképez, idomít vagy forgalmaz akkor Ön bűncselekmény szemtanúja. Ebben az esetben kérheti a feljelentéshez állatvédő szervezetek segítségét, vagy - akár névtelenül is - azonnal megteheti bejelentését az illetékes rendőrkapitányságon vagy a rendőrség honlapján.

RENDŐRSÉGI BEJELENTÉS: www.police.hu/bejelentesek/bejelentes

Ha Ön azt észleli környezetében, hogy valaki - nem megfelelő módon tartja állatát, nem a jó gazda gondosságával jár el - állatának nem biztosít megfelelő mozgásteret és az időjárás viszontagságai elől menedéket, - állatának nem biztosít megfelelő élelmet és állatorvosi ellátást, - engedély nélküli beavatkozást hajt végre állaton, - az állat terelésénél, lábonhajtásánál, a szállítóeszközre való fel- és lerakásánál, valamint szállításánál az állatnak fájdalmat, szenvedést vagy sérülést okoz akkor Ön az állatvédelmi törvény megszegésének tanúja. A fenti és a hozzájuk hasonló esetekben értesítse a kerületi jegyzőt vagy az illetékes állat-egészségügyi állomást! FIGYELEM! Minden bejelentéskor kérheti adatainak bizalmas kezelését! Javasoljuk, hogy bejelentését írásban (is) tegye meg és kérjen írásbeli visszajelzést arról, ilyen intézkedés történt az ügyben.

Forrás: www.allatrendorseg.hu

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

a

(a, 2014.01.04 00:20)

http://www.youtube.com/watch?v=X2_VyGTkBys

mit lehet ez ellen tenni ??

Budapest

(állatkínzás, 2013.01.04 20:05)

1037 Budapest, Csillaghegyi út 26–30. telephelyen a portaház mellett eldugva tartanak egy fekete színű kutyát. A kutya mozgástere korlátozott, mivel a póráza valószínű nagyon rövid. Egy idősebb nő és egy fiatalabb férfi felváltva felügyelnek a telepen. A férfi többször megverte a kutyát. Legutóbb 2013.01.03-án láttam, hogy a kutyus ismeretlen okból kiszabadult és a kerítésen lévő résen kibújva mászkált. Ezt a férfi észrevette a kutya szegény már menekült is vissza. Ekkor a férfi egy újságpapírral és kézzel ütlegelni kezdte. De még ez sem volt neki elég mert a kutya nyakán lévő nyakörvet megfogva emelte a magasba szegény állatot. Így hurcolászta körbe az udvaron.

Mit tegyen, ha állatkínzást lát?

(allatvedo, 2012.04.17 19:20)

Ha Ön azt észleli környezetében, hogy valaki
állatkínzást követ el akkor Ön bűncselekmény szemtanúja. Ebben az esetben kérheti a feljelentéshez állatvédő szervezetek segítségét, vagy - akár névtelenül is - azonnal megteheti bejelentését az illetékes rendőrkapitányságon vagy a rendőrség honlapján.


Ha Ön azt észleli környezetében, hogy valaki

- nem megfelelő módon tartja állatát, nem a jó gazda gondosságával jár el
- állatának nem biztosít megfelelő mozgásteret és az időjárás viszontagságai elől menedéket
- állatának nem biztosít megfelelő élelmet és állatorvosi ellátást
- engedély nélküli beavatkozást hajt végre állaton
- az állat terelésénél, lábonhajtásánál, a szállítóeszközre való fel- és lerakásánál, valamint szállításánál az állatnak fájdalmat, szenvedést vagy sérülést okoz

akkor Ön az állatvédelmi törvény megszegésének tanúja. A fenti és a hozzájuk hasonló esetekben értesítse a kerületi jegyzőt vagy az illetékes állat-egészségügyi állomást!


www.allatrendorseg.hu
http://www.allatmenhely.hu/
http://www.allatvedok.hu/
http://www.misina.hu/
http://allatmenhely.lap.hu/
http://www.allatsegelyszolgalat.hu/
http://www.feherkeresztliga.hu/
http://www.zoldmenedek.hu/
http://www.tappancstanya.hu/

Budapest 7.ker. Rottenbiller u. 50.

(Növénytani Tanszék, 2011.07.25 14:00)

Meglepő módon az állatorvosok tartanak egy megdöbbentően pici kenelben egy nagyon nagy kutyát, amelyiknek az a dolga, hogy jelezzen, amikor autó érkezik - így váltják ki az elektromos készüléket, amit meg kellene vásárolni.
Nem engedik ki a kertbe, pedig elég nagy és a kutya megállás nélkül vonyít és ugat. A Rottenbiller utca és a Dob utca megállás nélkül hallgatja. Többször tettek a lakók bejelentést, de eddig nem történt semmi...

a kis köcsögök

(cncbfbhzehnhdsaii, 2011.02.19 17:17)

http://gallery.site.hu/d/16931645-1/image001.jpg

Szeged

(Kuspi Viktor , 2010.12.29 08:20)

A napiszar. com on egyeléggé brutális állatkinzást tett fel valaki. egy vaákum pumpával egy zacskóba 2010 december 29.teszi a macskát majd beindítja a szivattyút - magyarul brutális módon kinyírja.
ezt kellene azzal is csinálni aki ilyet tesz!!!csak felebaráti szeretetből.
ha leveszitek az oldalról azt megköszönném.+eljárást indítsatok már ellene.