Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A vietnámi csüngőhasú malac táplálkozása,tartása

2011.02.06

TÁPLÁLKOZÁSA:

Ezek a disznók is mint többi rokonuk mindenevők, de elsősorban a növényi eredetű táplálékot kedvelik, mint a gumókat, a gyökereket, bogyókat, gyümölcsöket. Emellett csigákat, férgeket, tojást, kis mennyiségben húst is fogyasztanak. A vadon élő példányok madarakat is megesznek, sőt a gyenge vagy beteg kistestű állatokat is megtámadják.Ha rajta múlna, mindig enne és mindent meg is tesz azért, hogy enni kapjon. A háziállatként tartott példányok mérete tőlünk függ. A mennyiség életkortól, aktivitástól és a környezeti feltételektől függ. Naponta kétszer etessük. A csüngőhasú disznók kedvelt eleségei közé tartoznak az őrölt gabonafélék (árpa vagy zab), lucerna és a kukorica.
De megeszik az összes háztartási hulladékot is. Ha csupán korpát kapnak vízzel keverve, akkor is ugyanúgy felhíznak. Nagyon jó, ha van arra lehetőségünk, hogy a nyári időszakban kiváltjuk az állatok egyszeri takarmányát zöldre.Nem szabad túl zsíros élelmen tartani, nem tilos neki adni, viszont azt tudni kell, hogy ebből főleg zsírt képez. Ha azonban ennek a sertésnek nem adnak túl erős takarmányt, akkor alig van zsírja.Ma már kapható kifejezetten csüngőhasú malacoknak gyártott táp is. A kutyatápot kerüljük, túl zsíros számára. A betegségek elkerülése miatt ne adjunk nekik sok sertéshúst, konyhai maradékot, édességet. Ha mindenképpen édességet szeretnénk neki adni, akkor inkább mazsolával, szárított gyümölcsökkel kényeztessük kedvencünket.  Időnként adhatunk nekik sertészsírt is,ezt össze kell keverni az állatok abrakjával  és ezzel pótolhatjuk a hiányzó anyagokat.Nagyon fontos, az a napi rendszerességgel adott víz is. 
Mivel ezek a disznó fajta sok vizet igényel, mondhatjuk, hogy korlátlan mennyiségben és a nap minden szakában, mivel ez előzi meg a "túlmelegedését", az esetleges hőgutákat.

 

TARTÁSA:

Elhelyezésük a legegyszerűbb módon történik. Amire szükség van, az egy tartós, esőtől védett menedék a nyárra, télvíz idején pedig egy széltől is óvott ól, melybe sok szalmát és meleg takarókat tegyünk, hogy melegen tartsuk disznónkat. Ha kinti malacunk van, szerencsésebb, ha nincs egyedül. Mivel általában csoportban él, hamar magányossá válhat társai nélkül.Mindig legyen előttük viz. Télen fagymentes helyen legyen a víz!Forró, nyári napokon szívesen vesznek fürdőt, ezért ha igazán jól akarjuk tartani, gondoskodjunk a fürdőzési lehetőségekről.Egészsége érdekében nem árt, ha van egy dagonyázója is, melyben időnként megmártózhat. Ha először kicsit félne tőle, csak helyezzünk néhány gerezd almát vagy egy fürt szőlőt a tavacskába, bizonyára gondolkodás nélkül nekiindul. Legyen egy kifutója, ahol keresgélhet és túrhat. Ennek talaja földes legyen, és ha szeretnénk leválasztani, akkor ehhez körülbelül egy 1,80 m magas kerítést emeljünk,akkora résekkel, hogy a malac orra semmiképpen ne szorulhasson be. Ezek az állatok teljes mértékben szabadon és természetesen élnek, ami azt jelenti, hogy a fajta akár bio-nak is felfogható. Ha az állatokat csak etetés helyett engedjük ki, és napjában egyszer etetjük őket, akkor mindig visszajönnek, és így egy helyen tudjuk őket tartani.A csüngőhasú malac annyira igényes, hogy sohasem végzi el a dolgát az "otthonában". Ha kijelölünk számára egy helyet, amelyet rendszeresen takarítunk, akkor egy idő után csak oda fog járni.Takarítani a terület nagyságától függően kell, de legalább hetente egyszer

Ezeket a malacokat bent is tarthatjuk, mert nagyon tiszta állatok, csak fürdetni kell. A malacnak megvan az a tulajdonsága, hogy túr  de ezt nem is kell megakadályoznunk, inkább vigyük el hosszú sétákra és hagyjuk, hadd "túrja" ki magát. Ha erre nincs lehetőségünk, kerítsünk neki el egy kis helyet, helyezzünk bele sódert és egy kis homokot (de a lepedő is megteszi), majd rejtsünk el neki pár szem makkot, répaszeletet vagy pattogatott kukoricát és egy kis gyümölcsöt. Ezután jöhet a mutatvány, tanítsuk meg neki, hogy ez az a hely, ahol kedvére keresgélhet. Mivel okos állat - és ha kedvére való, amit talál - nagyon hamar megtanulja, hogy a lakás mely része "túrható".A csüngőhasú malac nemcsak okos, de legalább ugyanennyire kíváncsi is. Ezért jobb, ha az alsó polcokat és minden olyan helyet, amit elérhet, malacbiztossá varázsolunk. Megjegyzi, honnan vettük ki az elemózsiát és nem telik el egy hét, már nyitja is a hűtőt és a spájzajtót. Nem árt, ha kedvenc virágainkat is eggyel feljebb rakjuk a polcokon. Ezek helyett tegyünk ki neki a polcra játékokat, melyekből kedvére válogathat és emelheti le a neki tetszőt.Nem alszik ám akármin, puha párna és takaró egy eldugott kis helyen, ahol biztonságban nyugovóra hajthatja a fejét. Ha egyszer megszokja, hogy hol a fekvőhelye, ahhoz ragaszkodni fog. Ezért jobb, ha meggondoljuk, hogy az édes, pici félkilós malacot az ágyunkba tesszük-e vagy sem, mert lehet, hogy felnőtt korában mi már nem fogunk odaférni.

 

Forrás: www.haziallat.hu

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

kunmadaras

(kis lajos, 2016.01.10 08:54)

Jo napot èrdeklödnèk . vannak vietnámi malacok nállam vannak süldök ès egy szoptatós anyám mit adjak enni nekik hogy ne keljen külön takarmányoznom öket .most gyári takarmányt japnak amiben van borso buza szoja stb takarmányostol vettem azt mondta jo mindennek de már a fele picik kimentek 8 bol már csak 2 van most ilyenkor mi van ? Nem latnám hogy betegek lennènek èletvidámak játszanak stb . köszönöm